PRESSMEDDELANDE

GP värvar guldspadevinnare från Kaliber

Prisade journalisten Sofia Boo tar plats på Göteborgs-Postens redaktion som grävande reporter. Sofia har en gedigen bakgrund inom grävande journalistik och har bland annat tilldelats Guldspaden för granskningen ”Lyxhotell och tvångsinjektioner”.

Sofia Boo har sedan 2011 arbetat som grävande reporter på Sveriges Radio Kaliber och har både nominerats och vunnit priser för sitt journalistiska arbete. I höst kommer hon att förstärka Göteborgs-Postens grävgrupp.

–Det känns utmanande och roligt att vara en del i den satsning som GP gör när det gäller grävande journalistik, säger Sofia Boo.

Hon har gjort en rad uppmärksammade granskningar så som exempelvis ”Fasthållen till döds Kriminalvårdens farliga grepp”, ”Nyförlöst och fängslad” och ”Männen som fortsätter slå”.

Göteborgs-Postens nyhetschef för gräv och fördjupningar, Angelica Dimakis, säger att GP framför allt fastnat för Sofias sätt att ta sig an de ämnen hon granskar men också sättet hon möter de som vågar berätta.

–Sofia har väl upparbetade metoder och ett fantastisk driv och engagemang i det hon gör. Dessutom har GP under en tid jobbat mer med ljud, där kommer Sofia in på ett bra sätt med sin spetskompetens, säger hon.

Göteborgs-Postens chefredaktör Christofer Ahlqvist beskriver hur granskning är en grundsten inom journalistiken liksom för Göteborgs-Posten.

–Våra läsare uppskattar verkligen fördjupande och granskande journalistik och därför är det så glädjande att vi nu knyter till oss en så pass erfaren och duktig journalist. Jag är övertygad om att Sofia kommer att vara med och göra vår redan prisbelönta grävjournalistik ännu bättre.

Sofia Boo lyfter särskilt fördelarna med GP:s olika plattformar.

–  Att arbeta tillsammans med grävredaktionen på GP och den kompetens som finns där kommer bli oerhört roligt. GP satsar mycket på gräv och arbetar på flera olika plattformar vilket känns som en fördel när man vill nå ut till olika målgrupper, säger hon.

Sofia Boo tillträder tjänsten den 1/10 2021.

För mer information kontakta:

Angelica Dimakis
angelica.dimakis@gp.se
031-62 40 97

Presskontakt:

Stampen Media – Anna Wiking, anna.wiking@stampen.com