PRESSMEDDELANDE

Göteborgs-Posten visar unik konsert från norska gränsen

Häromdagen gjorde Mattias Hellberg och Martin Hederos en unik spelning mitt på Gamla Svinesundsbron, exakt vid gränsen mellan Sverige och Norge. Mattias sjöng på den norska sidan, Martin spelade piano på den svenska.

Så kunde duon äntligen spela tillsammans trots restriktionerna.

Den 2 maj kl. 19 får konserten premiär på gp.se.

När Hederos Hellberg nästan tjugo år efter avskedskonserten i Göteborgs konserthus återförenades på skivan ”Tillsammans mot ljuset” var det i skuggan av den pågående pandemin.

Musiken spelades in i värmländska Koppom, men drömmen om att få turnera tillsammans och återse sin publik har fått skjutas på framtiden. Vännerna Mattias Hellberg och Martin Hederos har inte ens kunnat träffas på grund av restriktionerna. Mattias bor i Oslo, Martin i Stockholm.

– Det är många känslor på samma gång för detta, jag och Mattias har inte setts sen augusti, vi har aldrig prövat de nya låtarna live och vi har aldrig spelat på en bro, säger pianisten Martin Hederos.

– Jag fick först igår klart för mig hur den här bron ser ut och med en grav broskräck blir detta äventyr minst sagt svindlande på många plan, sade Mattias Hellberg inför spelningen. Men det blir uppenbarligen inte svårt att hålla höjd.

Från början planerades för en strömmad konsert med Hederos Hellberg från Göteborg i Göteborgs-Postens regi, men då karantänreglerna mellan Norge och Sverige skärptes och spelningen blev svår att genomföra såg GP-redaktören Karin Jansson en annan lösning.

– Jag ville inte släppa idén om att de här två musikerna och vännerna ändå skulle få spela tillsammans, och det var så idén om att låta dem mötas vid landsgränsen dök upp. Under pandemin har vi fått lära oss att det inte alltid blir som vi tänkt oss, men i bästa fall kan det finnas en fin historia att berätta. Den här spelningen kommer att bli ett tidsdokument från den unika vardag som vi lever i just nu, säger Karin Jansson.

Spelningen ingår i den uppmärksammade och prisbelönta satsning på strömmade konserter som GP gjort under det senaste året. Det började med en stödgala på och för Pustervik och fortsatte med bland annat Sarah Klang på Pustervik, Linnea Henriksson på Liseberg och Arvingarna på Storan. Året avslutades med julkonsert på Storan med Augustifamiljen, Petra Marklund och The Tallest man on earth.

– Konserten på bron är spektakulär och liknar ingenting annat. Den visar på hur musiken bokstavligt talat bygger broar mellan människor och länder. Det är rörande att se de två vännerna och musikerna mötas på det här viset, säger Johan Lindqvist som ansvarar för GP Kulturs arbete med konsertsatsningen.

För mer information kontakta:

Johan Lindqvist
Johan.lindqvist@gp.se
0705-144778